søndag den 26. juni 2016

Læst og lyttet uge 25-2016.


Jeg har i ugens løb fået lyttet til 1 lydbog har fået læst 5 bøger. To af bøgerne var de sidste to bøger i Caldera-trilogien af Mette Bundgaard Laursen, som var underholdende, men krævede lidt rullen med øjnene undervejs.

Jeg fik desuden læst den meget tankevækkende og gruopvækkende roman Barn nr. 8 af Kim van Alkemade. Den kan jeg anbefale alle at læse den var utrolig god.

Bornholm har også været på læseprogrammet i form af den flotte og stemningsfulde bog Bornholm, steder og mennesker af Dennis Gade Kofod, et nostalgisk tilbageblik på min fødeø og et kig ud i hvad fremtiden måske bringer øen i søen.


Jean Kwok - Midt imellem. Bogen er købt antikvarisk på Saxo.com og lyttet som dansk lydbog fundet på Mofibo. Lydbogen var ikke noget særligt, men helt okay. Jeg opdagede at man med lydbogen gik glip af en speciel måde, hvor på forfatteren illustrerede Kims kamp med sproget, ved at stave ordene, som hun hørte dem.

Historien handler om Kim Chang, der som 11-årig sammen med sin mor immigrerer til USA med hjælp fra moderens ældre søster. De har ingen penge og er fuldstændig afhængig af hjælp fra mosteren, der desværre udnytter dem på det groveste. Heldigvis er Kim utrolig intelligent og har med tiden mulighed for at ændre på deres situation, men det har også sine omkostninger.

En rigtig god bog om at overkomme uoverstigelige udfordringer og hvor svært det er at finde sig til rette mellem to så forskellige kulturer som den amerikanske og kinesiske. Bogen gør det også meget klart at forholdene for kinesiske immigranter eller immigranter af andre nationaliteter ikke har forbedret sig sønderligt de sidste mange år.

Efter jeg lige havde læst bogen færdig var jeg ovenud begejstret, men ved nærmere eftertanke synes jeg den er lige en anelse for stereotype i sin fremstilling af personerne, men ellers en ganske god roman. Selve historien var godt skrevet og man kan ikke andet end at føle medlidenhed med barnet, der alt for hurtigt skal klare alle de voksne ting, som hendes ikke-engelsktalende mor ikke kan.

Midt imellem får 4/5 stjerner.


Nadia Plesner - Simple Living, kamp og kunst fra en campingvogn. Bogen har jeg modtaget som gave fra forlaget Lindhardt & Ringhof til sidste års bogbloggertræf. Egentlig er bogen læst i sidste uge, men den skulle først diskuteres med Læseklubben.

Som en ekstra overraskelse til de fremmødte bogbloggere, havde arrangørerne fået kunstneren Nadia Plesner til at komme og fortælle hendes personlige historie, om hvordan hun blev sagsøgt for flere millioner kroner af det verdenskendte modefirma Louis Vuitton, fordi hun havde tegnet en lille sudanesisk dreng med en chihuahua  og en taske der lignede en af modefirmaets mest kendte tasker, for at gøre opmærksom på mediernes ulige dækning af henholdsvis Paris Hiltons seneste skandaler og de uhyrlige tilstande befolkningen i Sudan i flere år har levet under.

Det er en vild historie og jeg var rørt til tårer flere gange under hendes foredrag over de umenneskelige strabadser hun har været i gennem og de ting hun har opnået på trods af al den modgang hun har mødt. Hun er en ekstraordinær stærk og beundringsværdig person, som jeg kun kan ønske det bedste for.

Jeg kan forestille mig, at forfatteren selv har villet fortælle sin historie uden indblanding fra andre, men desværre var bogen slet ikke så velartikuleret, som jeg oplevede forfatteren til bogbloggertræffet.

Simple Living, kunst fra en campingvogn får 3/5 stjerner.


Kevin Kwan - Crazy Rich Asians og China Rich Girlfriend. Bøgerne er købt på henholdsvis The Book depository og saxo.com. Jeg vil anbefale at læse dem i den nævnte rækkefølge. For ikke at afsløre for meget kan jeg kun kort fortælle hvad den første bog Crazy Rich Asians handler om:

Rachel Chu bliver inviteret på ferie/ som gæst til kæresten Nicks bedstevens bryllup i Singapore, men det bliver ikke helt så afslappende som hun havde troet. Hendes kærestes familie hører nemlig til blandt de rigeste i Singapore. Så hun bliver mødt af mistro og jalousi fra både hans familie og forsmåede kvinder, der havde udset ham som passende ægtemand på grund af hans status.

I disse to bøger gives læseren et indblik i en vanvittig verden af stinkende rige mennesker, hvor prisen er uden betydning og ære og familie betyder alt. Det er en sindssyg verden og efter hvad jeg kan forstå, så hører forfatteren selv til disse stinkende rige asiatere og har derfor fuld indsigt i hvordan det fungerer. Så selv om det virker overdrevet, så skulle det ikke undre mig om det vitterligt er som han beskriver.

Jeg synes den første bog var helt fin. Det var lidt svært at holde styr på de mange kinesiske familienavne og deres indbyrdes relationer. Hen ad vejen fik jeg en ide om at det nok var meningen med alle de navne, at man skulle blive forvirret. Desværre blev jeg hurtig træt af de uendelige opremsninger af diamant karater, luksusbilmærker og tøjdesignere.

Begge bøger er lette og underholdende, de egner sig godt som sommerferielæsning. Men jeg synes lige den første var en anelse bedre end den sidste, hvor handlingen, efter min mening, var en anelse for tynd.

Crazy Rich Asians får 3/5 stjerner
China Rich Girlfriend får 2/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar