mandag den 11. juli 2016

Læst og lyttet uge 27-2016.


Jeg fik endelig læst Red Rising-trilogien at Pierce Brown færdig, som sluttede rigtig godt med bogen Morning Star. En solid Sci-fi, som foregik i en meget overbevisende og veludviklet fremtidig verden. Mit indlæg om hele trilogien kan læses her.

Jeg fik også læst den fænomenalt gode videnskabsthriller Sator-koden af Morten Hohwy, som er den første bog i Den tredje Transformation-trilogien. Min begejstrede anmeldelse af den kan læses her.

Thorkild Hansen - Slave-trilogien. Trilogien består af Slavernes Kyst, Slavernes skibe og Slavernes øer , jeg har haft bøgerne så længe at jeg ikke kan huske præcis hvor jeg har dem fra, men jeg tænker, det er fra da jeg arbejdede i Rossels Boghandel i Hjørring. Bøgerne er lyttet som ganske udmærket lydbøger hentet på Mofibo.

I disse tre bøger tager forfatteren fat på en periode i Danmarkshistorie, som vi danskere helst vil glemme, nemlig de 150 år hvor Danmark var en ikke ubetydelig del af den meget omfattende og økonomisk indbringende slavehandel.

I de tre bøger fortæller Forfatteren om hvordan slaverne blev solgt af magtfulde sorte i Afrika til danskerne, slaverne var som regel krigsbytte i stammekrigene. Den horrible og umenneskelige transport på slaveskibene og endelig livet på de dansk caribiske øer, hvor slaverne blev brugt som arbejdskraft på sukkerplantagerne.

Han fortæller om stederne, menneskerne og datidens meget blandede syn på dette økonomisk indbringende foretagende og hvordan det udviklede sig med tiden.

Jeg kunne bedst lide rejsebeskrivelserne i de to bøger, hvor forfatteren besøger og fortæller om de omtalte steder ved at bruge tiltaleformen "du". For eksempel " Du går hen ad gaden...". Det var en meget anderledes måde at opleve det fortalte på.

Men jeg må indrømme at de mange navne og årstal gjorde det svært for mig at holde min koncentration fanget i historien og jeg mistede flere gange undervejs fokus.

Et meget interessant om end også ubehageligt historisktilbageblik.

Slave-trilogien får 3/5 stjerner

Rachel Simon - Historien om Smukke Pige. Bogen er købt på Horsens boghandlen Papyrus stand på dette års Krimimesse.

To unge mennesker er flygtet fra Skolen, der er en opbevaringsanstalt for åndsvage, hvor patienterne lever under skrækkelige forhold. De søger skjul hos den ældre kvinde Martha,  men bliver desværre opdaget af eftersøgningsholdet fra Skolen. Manden undslipper, mens den unge kvinde Lynnie bliver ført tilbage i spændetrøje, men hun når lige at overdrage den ældre kvinde ansvaret for sit nyfødte barn.

Dette er en historie om den tid hvor alle der var anderledes end flertallet, det vil sige blinde, døve eller stumme, blev anset for at være åndsvage og frataget alle deres rettigheder og overladt til brutale og nådesløse plejere, der langt fra ville patienterne det bedste.

Det er en følelsesfuld historie, men jeg synes desværre aldrig den kom helt ind under huden på mig. Ofte kom historien alt for langt væk fra Skolen og Lynnie og dermed det som jeg synes var interessant at læse om og det kom undervejs til at irritere mig temmelig meget.

Men en okay, underholdende og meget hurtig læst roman.

Historien om Smukke Pige får 3/5 stjerner.

2 kommentarer:

  1. Jeg har også villet læse Slave-trilogien i lang tid - det lyder som en fornuftig idé at læse den, ellers kunne jeg helt sikkert også kløjs i navne og årstal ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er også en hel del illustrationer i bøgerne, som man også går glip af ved at lytte dem.

      Slet