søndag den 23. oktober 2016

Edgar Allan Poe - Arthur Gordon Pyms eventyr/ Heureka

Bogen er købt på dette års bogudsalg.

Her er en samling to meget forskellige historier, der meget fint viser forfatterens meget brede spændevidde. Fra eventyrfortælling til naturvidenskab og filosofi.

Den første historie er nærmest et rejseeventyr, hvor læseren kommer med den unge mand, Arthur Gordon Pym ud på en ildevarslende og spændende skibsrejse. Der er både hårrejsende hændelser, men desværre også lange perioder, hvor forfatteren fortaber sig i skibsfart og maritime fagudtryk.

Blandt andet bruger han halvanden side på at fortælle hvordan man lægger et sejlskib bi eller surrer lasten forsvarligt. Det bliver kedeligt og virker som en bremseklods for historiens spændingskurve.

Lige som med flere af forfatterens andre historier, er jeg næsten helt sikkert på at jeg har læst den før og jeg er sikker på at jeg har læst en eller to andre bøger, som tydeligvis har været inspireret af den.

Arthur Gordon Pyms eventyr får 3/5 stjerner.

Den anden historie i bogen, er af en helt anden karakter end den første. Forfatteren kalder den selv et prosadigt og her filosofere han over naturvidenskablige teorier og datidens måde at se verden på.

Nogle af hans anskuelser skulle være overraskende fremsynede, men jeg må indrømme, at jeg ikke kom ret langt i historien før jeg måtte opgive. Forfatteren slynger om sig med filosofnavne og teorier, men jeg synes ikke jeg kunne finde hoved og hale i det han skriver og jeg mistede hurtigt interessen.

Heureka er opgivet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar