mandag den 24. oktober 2016

Yu Hua - Fortællingen om dengang Xu Sanguan solgte sit blod

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Klim.

Historien følger Xu Sanguan, der kommer til penge efter at to mænd fra hans farfars landsby har indviet ham i, hvordan man sælger sit blod. Pengene beslutter han sig for, at han vil bruge til at få sig en kone og valget falder på den højrøstede men smukke friturebrødssælger Xu Yulan. Fortællingen følger nu deres turbulente ægteskab, med dets op og nedture.

Ligesom Yu Huas første danske udgivelse At leve er fortællersproget meget direkte uden store armsving eller unødvendigt ordbrug, hvilket giver en meget ligefrem og ren fortælling. Igen er det familielivet der er i fokus med Maos skrækkelige kulturrevolution som baggrundsbillede.

I bogen viser forfatteren den groteske forskel på mænd og kvinders forhold i Kina og med selve den centrale handling, viser han, hvad der skal til for at overleve i datidens Kina. Overlevelse for Xu Sanguan og hans familie, betyder at han må sælge en del af sig selv igen og igen, og det var vel det mange måtte gøre under Maos regime. Hele tiden give mere af dem selv til folkerepublikken, men stadig forsøge at bevare deres jeg intakt, hvilket var en balancegang der nemt kunne koste dem livet.

Det er en skarp satire over datidens Kina, der til tider bliver så skarp, at man ikke ved om man skal grine eller græde. For i bund og grund er det ulykkelige forhold der skildres, men forfatteren presser det der ud, hvor det bliver absurd og morsomt.

En spidsfindig, men samtidig lettilgængelig bog om en traditionel kinesisk familie midt i historiens brændpunkt.

Fortællingen om dengang Xu Sanguan solgte sit blod får 4/5 stjerner.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar