fredag den 4. november 2016

Frances Hardinge - Løgnens træ

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Turbine forlaget.

Faith og hendes familie flytter over hals og hoved til den lille ø Vane. De flygter fra de onde ryger om hendes far, der er videnskabsmand. Men rygterne indhenter dem også på øen og da Faiths far bliver fundet død, gør hun alt for at finde ud af hvordan og hvorfor han døde.

Det er en mørk victoriansk mordgåde, men det er også en historie om kvindernes stilling i samfundet på den tid og naturvidenskabens spæde opstart, med Darwins evolutions teori i centrum og de udfordringer de nye ideer skabte for datidens syn på verden.

Mange af de holdninger Faith møder er stærkt provokerende på os moderne læsere og virker måske også lidt komiske. Men det giver et fint billede af den modstand kvinder mødte både fra omverdenen, samt den  kamp Faith kæmper mod i sig selv i limboet mellem barn og voksen.

Historiens bærende del er hele affæren med træet, der lever på løgne. En interessant og meget visuel fremstilling af hvordan løgnene forgrener sig og vokser sig større, mens den i mørket gemmer på store hemmeligheder og hvis undergang er fuldbelysning. En meget kraftig symbolik, men jeg synes det kan diskuteres om Faith gennem træet lærer de rigtig værdier.

Jeg kunne rigtig godt lide bogen. Hele mystikken omkring træet og tiden historien foregår i. Omtalen af familieportrætterne med de afdøde er et makabert kuriosum for tiden og det var med stigende spænding jeg fulgte Faiths fejltagelser og sejre i hendes jagt på mordgådens løsning.

Løgnens træ får 4/5 stjerner.  

2 kommentarer:

 1. Den må jeg bestemt se nærmer på.
  Tak for anmeldelsen !

  SvarSlet
  Svar
  1. Meget interessant bog og dejlig mørk og dyster :) Jeg kan kun anbefale den :)

   Slet