onsdag den 25. januar 2017

Garbi Schmidt - Ebba

Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal.

Historien foregår i Danmark omkring århundredeskiftet og skildrer kvinden Ebbas liv. Det er hende der fortæller om barndommen i Bække i Jylland og det videre liv i Randers og København.

Gennem fortællingen får man et billede af hvordan datidens Danmark var, set fra en kvindes synspunkt. Forholdet til forældrene og de mange søskende, skiftet fra barndommens Jylland til det meget anderledes liv i København. Især er det livet på Nørrebro vi hører om i bogen, om de mange forskellige mennesker fra alle steder i Danmark og verden, der samledes her.

Kvindesagen spiller en stor rolle for Ebba, der på mange måder springer kønsrollerne ved at blive selvstændig bogholderske, men som alligevel er fanget af samfundets regler, på den måde at lige så snart hun gifter sig, bliver alt det hun har arbejdet for mandens ejendom. Kærlighed og seksualitet er også noget forfatteren tager fat om i romanen.

Teksten er fortalt i korte sætninger i et meget direkte sprog . De korte og meget præcise sætninger passede perfekt sammen med Ebbas personlighed og hendes meget kontante facon. Tiden bogen foregår i er en spændende tid i Danmarkshistorie. En brydningstid, hvor meget ændrede sig og med mange forandringer i og uden for Danmark.

Jeg synes, det er en dejlig bog, om familie, kvindeliv og kærlighedens uransagelige veje, der fangede mig fra første side, med både den fascinerende historie og det enkle sprog.

Ebba får 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar