mandag den 5. juni 2017

Jeannette Walls - Glasslottet

Bogen er købt på Hjørring Bibliotekernes bogudsalg i april og læst sammen med Læseklubben.

Forfatteren til denne barske fortælling har arbejdet som journalist i mange år, men har altid holdt sin egen barndom, og de forhold hun er vokset op under hemmelig for sin omgangkreds, hvilket er forståeligt, når man læser denne bog.

Det er en ekstrem barsk fortælling om, det vi i Danmark vil kalde en nomadefamilie og de horrible forhold børnene vokser op under. Der er stadig kærlighed i familien, men den er i høj grad overskygget af forældrenes enorme svigt og deres tilsidesættelse af børnenes tarv for at tilgodese dem selv.

Begge forældre er rimeligt godt kørende intellektuelt, men har nogle alvorlige psykiske defekter, som gør at de ikke kan tage vare på andre end dem selv. På trods af det og man kan sige heldigvis, lærer børnene at passe på sig selv, hinanden og i nogle tilfælde også på de voksne. Det er rystende at læse, hvor meget forældre kan manipulere og vanrøgte deres børn og stadig vil børnene elske og forsvare dem. Det er hjerteskærende læsning.

Historien er velskreven, holdt i et let sprog og en let tone, som gør at den er utrolig hurtig læst. Det er ikke det store litteræreværk og der er andre der har haft en hårdere barndom/ungdom og som har formidlet det videre på mere spektakulære måder. Men jeg synes alligevel, at bogen i kraft af, at den er nem at gå til, har en kvalitet over sig og ikke mindst mulighed for at ramme et bredere publikum.

Den er blottet for selvmedlidenhed og i en vis grad også for at forfatteren går ind og efteranalyserer de ting hun har oplevet i sin barndom, men lader børnenes naivitet  skinne igennem og det op til læseren at drage de endelige konklusioner.

Som Læseklubbog, var der ikke så meget at komme efter, men vi fik da en god diskussion igang omkring opdragelsen af vores egne børn, vor tids curling-forældre og ikke mindst mønsterbrydere og børn der får det hele foræret kontra børn der må kæmpe for det de vil opnå.

En okay bog, men det er nok ikke en jeg nogensinde vil læse igen, da jeg ikke følte, at der er mere i den at vende tilbage til. Historien er fortalt og så slutter det ligesom der.

Glasslottet får 3/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar