fredag den 25. august 2017

Evan S. Connell - Mrs. Bridge

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Forlaget Olga.

Historien foregår i 1930´erne og 40´ernes USA. Gennem korte vingetter følger vi den hjemmegående husmor mrs. Bridge, der sammen med sin advokatmand tilhører det bedre borgerskab.

Vi hører om hendes bekymringer for de tre børns opdragelse, opvækst og uddannelse, manden, der arbejder meget og stort set altid er fraværende og ikke mindst bestræbelserne for at gøre "det rigtige" og ikke falde uden for.

Det er så fin en roman. En delikat og nænsom menneskeskildring, der fortæller om en af livets stille og oversete eksistenser, som der ikke er ret mange forfattere der har beskæftiget sig med. Man skulle tro, at en historie om en hjemmegående husmor ville være dræbende kedelig. Men det er den ikke i dette tilfælde. Det er et yderst fintfølende og dybdegående portræt forfatteren får malet, ved hjælp at den meget korte og enkle, men samtidig meget ladede tekst.

Mrs. Bridge har alt det materielle hun kunne tænke sig her i verden og alligevel er hendes liv så ensomt og mangelfuldt. Hun er låst ubehjælpelig fast på grund af den hun er og hendes ønsker om hvordan familien skal fremstå i andres øjne. Som en følge her af oplever hun en voksende distance til resten af verden inklusive hendes egen familie. Det er en historie der hviler i sig selv og som åbenbarer små elementer af indsigt og overraskende udfald, uden de helt store faldballader og det kunne jeg rigtig godt lide.

Jeg synes det var en dejlig anderledes læseoplevelse, der på mange måder vandt mit hjerte. Nu glæder jeg mig rigtig meget til at læse Mr. Bridge, der udkommer til foråret 2018, hvor vi oplever det hele fra hans synsvinkel. Normalt er jeg ikke tilhænger af sådanne romaner der er gentagelser af en roman, bare fra et andet synspunkt, men i dette tilfælde er min nysgerrighed vakt.

Mrs. Bridge får 5/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar