mandag den 7. august 2017

Jeannette Walls - Utæmmet liv

Bogen er købt på tilbud i Arnold Busck.

Det er en roman, der bygger på andenhåndsfortællinger fra familiemedlemmer og skrøner om forfatterens bedstemor Lily Casey. Den fortæller om hendes opvækst i en jordhule i Texas og det utrolige liv hun levede som hestetæmmer, kvægfarmer og slagfældig skolelærerinde.

Jeg har fornylig læst forfatterens selvbiografiske roman Glasslottet, som selvfølgelig er fortalt som jeg-fortæller og det undrede mig meget, at hun har valgt også at fortælle denne bog som jeg-fortæller, når det nu ikke er, som med den anden, hendes eget liv hun fortæller om. Det virkede bare mærkeligt.

For mig føltes bogen som en samling af de lidt for fantastiske skrøner og løgnhistorier, som alle familier har og som bliver fortalt igen og igen, til hver familiefest og for hver gang og hver generation bliver  bedre og bedre.

Det er helt sikkert at bedstemorderen har levet et vildt og måske et meget atypisk liv for sin tid og det er et indblik i livet i det Vilde Vesten.  Men en stor del af det, var efter min mening for fantastisk til at være sandt. Det virkede som om forfatteren har videregivet alle historier, som hun har hørt dem, uden den mindste kildekritik. Men røverhistorier kan jo også være underholdende på deres egen måde.

Romanen er fortalt i et meget enkelt sprog, som også kendetegnede Glasslottet og begge bøger er hurtige og nemme at komme igennem. Jeg synes ikke der er mere end det i dem. Det er ikke de store litteræreværker, der har noget særligt at lære sin læser.

En bog der indeholder nogle ganske underholdende og lidt for utrolige familieankedoter  om hvad der med stor sandsynlighed var en målsat og stærk kvinde for sin tid.

Utæmmet liv får 3/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar