søndag den 24. september 2017

Charlotte Weitze - Den afskyelige

Bogen er lånt på biblioteket og læst sammen med læseklubben.

Romanen er et satirisk indspark i den hele tiden igangeværende og meget vigtige klimadebat.

 I en ikke så fjern fremtid, passer Heidi sin søster, der ligger i koma efter landets allersidste skisportsulykke, der findes nemlig ikke mere sne. På hospitalet møder hun Kenneth, som er til behandling for øget svedproduktion. De indleder et ikke helt uproblematisk forhold. De forsøger i fællesskab at gøre alt hvad de kan, for at modgå de eskalerende klimafordringer, samtidig med at Heidi forsøger at finde ud af hvad der skete ude på løjpen, den dag da hendes søster kom til skade.

Jeg har et meget anstrengt forhold til disse skønlitterære klimadebat bøger. Ikke fordi, at jeg ikke synes, at det er et vigtig emne, men hvis jeg på et tidspunkt, ville læse mere dybdegående om klimaændringerne, så ville jeg nok vælge at læse en lidt mere saglig bog.

Desuden har jeg et lidt problematisk forhold til satire i det hele taget, da jeg ikke altid er på bølgelængde med forfatteren. Selvfølgelig har hun ret med hensyn til de tendenser vi ser. Kloden bliver varmere, vejrforholdene bliver mere og mere ekstreme. Men jeg er ikke tilhænger af at overdrivelse fremmer forståelsen. I hvert fald ikke i dette tilfælde.

Men det kan dog ikke nægtes, at hvis man ser bort fra det med den afskyelige snemand, så har hun fat i noget med hensyn til det, at vi alle tænker, at vi nok ikke personligt kan gøre noget og derfor fortsætter med at leve som vi plejer. Så budskabet i bogen kan der være noget om, men jeg er bare ikke tilhænger af måden den bliver fremført.

Så desværre var det ikke en bog for mig. Den var hurtig læst, men for mit vedkommende lige så hurtig glemt igen.

Den afskyelig får 1/5 stjerner.

2 kommentarer:

 1. Hm, æv. Den står på min læseliste ifm. med horrortema. Nu bliver jeg i tvivl om, hvorvidt jeg vil læse den.


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvfølgelig er det skræmmende med klimaændringer, men jeg vil ikke betegne den som værende horror, mere som satirisk samfundkritik.

   Slet