torsdag den 28. september 2017

Christian Jungersen - Du forsvinder

Bogen er lyttet som lydbog på Mofibo, som sponsorer bloggen med et gratis abonnement.

Mens Mia er på ferie med sin mand, Frederik og sønnen Niklas, fører Frederiks meget mærkelige opførsel til et uheld og han havner på hospitalet, hvor lægerne konstaterer at han har en hjernesvulst, der sidder i den del af hjernen, der styrer hans personlighed.

Da det senere viser sig, at Frederik har stjålet flere millioner kroner fra den skole, hvor han er leder. Begynder det for alvor at ramle sammen om familien og Mia tænker på hvor længe det har stået på og hvor meget af personlighedsændringen svulsten er skyld i. 

Jeg har villet læse bogen siden den udkom i 2012 og har nu endelig fået mig taget sammen til at lytte til den som lydbog, stærkt hjulpet på vej af filmatiseringens nominering til en Oscar. Det er normalt ikke en type bog, som jeg har lyst til at læse, men jeg synes emnet er meget interessant.

Mia, som er hovedpersonen og bogens fortæller, er ikke som hovedpersoner er flest. Faktisk bliver man hurtig i tvivl om, om man kan stole på hende. Hun er meget egoistisk og slet ikke nogen rar person.  Hun er meget belastende at "følges" med og gør nogle meget tvivlsomme ting undervejs. Men på den anden side kan man også godt forstå, at hun er presset på grund af den situation hun står i.

Den måde romanen udforsker spørgsmålet om hvad det er der gør os til den vi er og i forhold til Frederik, hvornår ændrede han sig. hvem var han før og hvem er ham nu. Hvor langt tilbage kan man skyde skylden og ansvaret på svulsten i hjernen og hvor meget af det er ham selv. Kan man fralægge sig sit ansvar på grund af en diagnose og hvad sker der med de mennesker,der er tæt på den ramte? Ændrer de sig også? Det er grumme interessante problemstillinger bogen præsenterer.

Men hvor spændende jeg end synes at bogens tema er, så synes jeg ikke bogen lykkedes med at kombinere fiktion og lægevidenskab på en måde så det blev en helhed. Nogle steder føltes romanen meget belærende, hvilket jeg ikke brød mig om og som gjorde historien tung. De fotos, artikler og andet, der var indsat undervejs og som forfatteren har konstrueret, fungerede egentlig godt selv om jeg lyttede bogen og jeg kan forestille mig, at det giver romanen en følelse af autenticitet i den trykte udgave.

Meget interessant bog, der dog ikke var helt hvad jeg havde forventet.

Du forsvinder får 3/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar