torsdag den 21. september 2017

Thomas Erikson - Omgivet af idioter

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Hoi Forlag.

Det der fangede min interesse ved denne bog, var selvfølgelig den fænomenale titel og det uundgåelige medfølgende spørgsmål: Hvad er det der gør, at man er totalt på bølgelængde med nogle, mens andre som titlen siger, føles som nogle idioter at tale med.

Forfatteren er adfærdsekspert og gennem sit konsulentfirma hjælper han virksomheder til at forbedre effektiviteten, arbejdsmiljøet og med at ændre fastgroede adfærdsmønstre.

Jeg synes, det er utrolig spændende at læse om, hvordan vi mennesker opfører os i forhold til hinanden og jeg synes også det kunne være dejlig med nogle ekstra værktøjer, til at imødegå de kommunikationsbrist man støder på til daglig.

I bogen arbejdes der med en model med fire farver, rød, gul, grøn og blå. Der gennemgås de forskellige kendetegn ved disse grupper og der er fokus på, hvordan man kan agere mest hensigtsmæssigt, når man skal kommunikere med de forskellige typer personer. Jeg synes teksten er holdt i et meget enkelt og letforståeligt sprog, som gør det nemt og lige til at læse.

Forfatteren kommer med mange genkendelige eksempler fra hverdagen, enten  fra hans eget liv eller fra virksomheder han selv har været ansat i eller som han har arbejdet med som konsulent. Jeg synes altid det er dejlig med noget, man kan relatere til fra virkeligheden og som sætter bogens teorier i perspektiv.

Det sjove er, når man læser sådan en bog, så begynder man helt automatisk, at analysere sin omgangskreds og prøver at spotte hvilken farve de personer man taler med tilhører. Nogle gange er der ingen tvivl. Især synes jeg at gule er nemme at genkende.

Mit problem med bøger som denne, der prøver at typebestemme folk, om det så er som introvert/ekstroverte eller rød, gul, grøn og blå er, at jeg synes at modellerne der sættes op, bliver for ufleksible og ikke giver et helt korrekt billede af virkeligheden, hvor der er flere nuancer og andre faktorer der skal tages i betragtning, som for eksempel , nationalitet, alder og heldbred. Han nævner selv, at farverne nogle gange overlapper, men stadig synes jeg det er meget firkantet sat op.

Meget indsigtsfuld og underholdene bog. Nu ved jeg hvad jeg skal få tiden til at gå med til de næste to klasseforældremøder. Jeg kunne forestille mig, at det er et sted, hvor farverne komme meget klart til udtryk.

Omgivet af idioter får 4/5 stjerner.

4 kommentarer:

 1. Jeg elsker titlen! :D
  Men jeg har det på samme måde som dig mht. den kassetænkning, som den type modeller let fører til. Det er ikke lige mig.


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes det var helt galt med den amerikanske bog om introverte, der var fremme for nogle år siden. For det første var den så amerikansk og så blev det hele sat op, som om det var dem i mod os. Her synes jeg i det mindste jeg kan forholde mig til det han skriver og den havde en god underholdningsværdi :)

   Slet
 2. Jeg synes det der netop gør Omgivet af idioter interessant er, at den henvender sig til os som normalt ikke beskæftiger sig med personprofiler. Det giver lidt blod på tanden for ganske som du skriver, så er den meget firkantet. Og hvis man bliver grebet, kan man dykke længere ned i emnet omkring DISC - profilanalyser. Jeg synes, at den gør opmærksom på at vi ikke alle er ens og vi skal lære at acceptere andre - tror jeg har et par teenagere der burde læse den ;-)
  Jeg blev i øvrigt for mange år siden udsat for en test i forbindelse med et jobskifte og i testen blev jeg vurderet ud fra de fire personprofiler. Ved hvert spørgsmål blev farverne vurderet og på nogle var jeg mere blå og andre mest gul osv. Til sidst bliver %'erne lagt sammen til % pr, farve og her er blev det tydeligt hvilken farve, jeg mest var/er ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sidst i bogen står de at man kan følge et link til en test, hvor man selv kan blive bedømt. Jeg har egentlig ikke noget at bruge det til, men det kunne være sjovt at prøve. For en ting er hvad jeg selv tror jeg er, en anden ting er nok hvad sådan en test kan vise :)

   Undervejs blev jeg enig med mig selv om at alle teenagere nok er mest røde og senere bliver mere nuanceret ;)

   Slet