søndag den 8. oktober 2017

Morten A. Strøksnes - Havbogen

- eller kunsten at fange en kæmpehaj fra en gummibåd på et stort hav gennem fire årstider.

Bogen er lånt på biblioteket.

Rammen omkring denne bog, er historien om, hvordan forfatteren og hans gode ven Hugo, sætter sig for at ville fange en grønlandshaj i Vestfjorden ved Lofoten oppe i det nordlige Norge. Det er desuden en filosofisk og naturvidenskablig rejse gennem tiden, havet og evolutionen.

Jeg er selv opvokset ved havet. Vores grund gik helt ned til vandkanten og om vinteren stod vandet langt op i vores baghave. Min barndom var fuld af havets mange lyde, afhængig af vejr og vind. I forhold til Norskehavet, som bogen omhandler er Østersøen en lille fredelige dam, men jeg var helt på bølgelængde med hans fascination af havet.

Forfatteren citerer en lang række kilder både videnskablige og skønlitterære, både forældede og nutidige for at genskabe for læseren, hvad havet er og hvilke følelser det vækker i mennesket. Det bliver en fusion af mange forskellige dele, der skaber en helhed og en meget atypisk bog, der reelt er nonfiktion, men som er mere filosofisk og poetisk en de fleste bøger i den genre.

Men bogen handler ikke kun om havet og fisketure, den handler også om venskab. Om de præmisser venskab fungerer under og hvad der egentlig forstås ved venskab. I gummibåden ude på havet styrkes venskabets bånd mellem de to mænd forenet i kampen for at fange hajen. Mens ventetiden på land, slider på de selv samme bånd.

En anderledes og overraksende bog, der kommer vidt omkring i mennesket og havets natur. Den var meget dyb og jeg må indrømme, at jeg gik lidt død i historien hen mod slutningen.

Havbogen får 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar