onsdag den 29. november 2017

Bo Lidegaard - Landsmænd

Bogen har jeg fået af min søster.

Det er en meget intens og minutiøs beretning om tiden omkring tyskernes jødeaktion under 2. Verdenskrig, fortalt gennem dagbognotater fra nogle af de flygtende jøder og andre der var berørt på den ene eller anden måde af razziaen.

Der findes efterhånden rigtig mange bøger om 2. Verdenskrig og jeg har efterhånden læst en hel del, der handler om ulykkelige menneskeskæbner og de grusomme koncentrationslejre. Derfor er det på en eller anden måde dejligt, at læse om noget godt fra krigens tid. Hvor Danmarks befolkning stod sammen om at trodse en af de grundpiller Det Tredje Rige blev bygget på.

I 1995 var jeg med en veninde på rundrejse i USA og blandt andet besøgte vi Holocaustmuseet i Washington D.C.. Her overraskede det mig, hvor meget Danmark og den, i den store sammenhæng måske lidt ubetydelige indsats, fyldte. Lige der, gjorde det mig faktisk rigtig stolt, at være dansker.

Det er spændende at følge de forskellige mennesker og deres mange forskellige flygtningeberetninger, som selv om deres flugt foregik ad mange forskellige ruter, alligevel alle lyder meget ens. Tvivlen om det ville komme så vidt, at man overhovedet skulle flygte, de stressede dage under flugten og til sidst lettelsen ved at være i sikkerhed. Det hele gav et godt billede og en fornemmelse for hvor hektiske de dage var.

Jeg synes det er en vigtig bog om Danmark under 2. Verdenskrig og forfatteren fik belyst, hvordan det kunne lade sig gøre og hvorfor og stillede nogle meget interessante spørgsmål til nutiden. Men jeg synes også bogen var ekstremt grundig, så det til tider føltes som om de enkelte episoder blev trukket i langdrag, især da der egentlig ikke kom nye og anderledes oplysninger ud af det.

Landsmænd får 4/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar