torsdag den 30. november 2017

Tracy Chevalier - Den nye dreng

Bogen er lånt på biblioteket. Den er udgivet i en serie der kaldes Shakespeare i et nyt årtusind. hvor en lang række kendte forfattere blandt andet Margaret Atwood, giver deres bud på en moderne genfortælling af Shakespeares berømte skuespil. I samme serie har jeg tidligere læst Eddikepigen af Anne Tyler.

Romanen er en genfortælling af Othello og foregår i 1970´erne på en skole med kun hvide elever i Washington D.C. En dag starter der en ny dreng på skolen. Orsei er sort og ikke nok med det så falder skolens mest populære pige, Dee, for denne nye sorte dreng, hvilket sætter en masse i gang i skolegården.

Jeg har aldrig læst Othello, men jeg har da hørt et og andet om, at det skulle være et jalousidrama og jeg har læst mig frem til, at denne roman skulle følge den oprindelige meget tæt. At placere dette drama i en skolegård blandt pre-teenagere, hvor intriger og hormoner har frit spil, er fænomenalt godt tænkt.

Forfatteren lader de racistiske spændinger og magtspillet i skolegården, samt både elevernes og lærernes interne spil og fordomme, drive historien og det fungerer rigtig godt. Det gør fortællingen meget enkel og jeg synes faktisk den virker troværdig. På den anden side synes jeg, at det ændrer dynamikken i historien, at det det er børn historien handler om og ikke voksne. Sjovt nok ligner dette ældgamle plot, det samme som man finder i mange af nutidens populære Young Adult-romaner.

Jeg har det altid svært med genfortællinger, det er yderst sjældent jeg bryder mig om dem. Men i dette tilfælde, synes jeg faktisk forfatteren slipper rigtig godt fra det. Dog kan min begejstring skyldes, at jeg ikke kender det oprindelige skuespil.

Den nye dreng får 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar