lørdag den 2. december 2017

Anthony Marra - Definitionen på liv

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Hoff & Poulsen.

Historien spænder over en årrække fra midten af 1990´erne og frem til 2004. Den fortæller om en lille håndfuld menneskers skæbne i det krigshærgede Tjetjenien, med den 8-årige Havaa som centrum.

Det er aldrig et godt tegn for mig, når jeg lukker en bog med ordene "endelig!" og en følelse af stor lettelse over at kunne lægge bogen fra mig. Hvilket desværre var tilfældet med denne bog, som jeg ellers havde glædet mig meget til at læse. Historien greb mig aldrig rigtig og jeg følte mig på intet tidspunkt engageret i personerne og deres ulyksalige liv.

Jeg lærte en masse om Tjetjenien og landets kamp for selvstændighed. Russernes overgreb på befolkning og de interesser ( olie) der lurer under Ruslands insisteren på at ville regere landet. Hvordan et land i en uløselig krig fungerer. Nogle mennesker bukker under, mens andre vælger de veje, som måske ikke holder rent moralsk, men som holder dem i live. I hvert fald for en tid. Men det var desværre også det eneste, som tiltalte mig ved bogen. Det at den giver stemme til en glemt krig.

Gennem forællingen åbenbares utænkelige og overraskende relationer mellem romanens forskellige hovedpersoner og vi opdager motiverne bag deres handlinger. Men jeg følte det hele var meget konstrueret og klodset. Nu ved jeg godt, at da det jo er fiktion, er det selvklart konstrueret af forfatteren. Men jeg kunne godt have tænkt mig, at det var mere elegant fortalt og at det virkede bare lidt troværdigt.

Så desværre var det ikke en bog for mig. Jeg fandt den kedelig og uopfindsom i sin måde at fortælle historien om denne skrækkelig krig og jeg havde meget svært ved at komme igennem den.

Definitionen på liv får 2/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar