fredag den 15. december 2017

Caroline Graham - Midsomer Murders Mysteries


Bøgerne er købt på Saxo.com.

På et tidspunkt i mine yngre dage, sad jeg klinet til tv-skærmen hver lørdag for at se det seneste afsnit om Chief Inspector Barneby og de uhyggelige mord i Causton og omegn. Jeg fulgte troligt med og så hvert afsnit, lige indtil John Nettles valgte at forlade serien, derefter mistede jeg interessen. Derfor blev jeg meget glad, da jeg fandt ud af at tv-serien bygger på bøger af forfatterinden Caroline Graham.

Det jeg godt kan lide er at Barneby er en helt almindelig mand, ægtemand og far. Han er hverken en eller anden superhelt, ej heller en afdanket og fordrukken sut, der har set sig vred på hele verden. Han lider af trivielle og dagligdags ting som halsbrand og overvægt. Hans kone er møgdårlig til at lave mad. Han elsker havearbejde og må i øvrig holde den unge og overenergiske kriminalassistent Troy ud. Troy, som er en skrækkelig billist, øretæveindbydende manchauvinistisk og selvglad, som både beundrer Barnaby, men samtidig også ser lidt ned på den ældre herres arbejde, som han er sikker på at han selv kan gøre meget bedre.

Jeg har set serien blive sammenlignet med Agatha Christies bøger om Mrs Marple og Hercule Poirot. Dem har jeg aldrig selv været så vild med, men jeg kan godt se, at de har nogenlunde samme vibe over sig. Det handler om mord begået i landsbysamfund, med excentriske personligheder og deres små indbyrdes fordomme og hemmeligheder.

Det tog mig et par bøger at vænne mig til, at forfatteren bruger utrolig langt tid på at bygge historierne op. Hun præsenterer de forskellige personer meget grundigt og i de fleste af bøgerne sker mordet ikke før over halvvejs i bogen. Det betyder at hovedpersonen gør sin entré meget sent i bøgerne. Hvilket jeg nogle gange synes var lidt irriterende, da jeg sådan set ikke læser bøgerne for krimidelens skyld, men for at læse om Barnaby.

Men jeg må indrømme de lange indledninger fungerer. Man kommer virkelig tæt på de personer det handler om og får hele miljøet og optakten med og det giver en meget velrundet og fyldig historie, som man normalt ikke ser i krimigenren.Det er ikke hardcore krimier, men handler meget om mennesker og deres indbyrdes forhold. Hvad er det der driver morderen til ugerningen og hvad er motiverne? Det er virkelig god underholdning.

En hyggelig krimiserie, som er letlæst og som jeg havde stor fornøjelse af.

Midsomer Murders Mysteries-serien får 4/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar