fredag den 5. januar 2018

Anne Grue - De voksnes rækker.

Bogen er lyttet som lydbog på Mofibo. Det er den anden bog i forfatterens serie om Vittoria og Conny. Jeg vil stærkt anbefale, at man læser bøgerne i rækkefølge, da man ellers går glip af en vigtig forhistorie.

Sidste år læste jeg Italiensvej, der er den første bog i serien. Jeg faldt pladask for den dejlige stemning og ikke mindst for det meget modsætningsfyldte venskab mellem Vittoria og Conny. Derfor var jeg ikke i tvivl om at jeg ville læse efterfølgeren.

Året er 1964 og der er gået seks år siden, at Vittoria drog fra Italien til Danmark i sin lille Fiat, med den spæde Massimo og en Madonnastatue. Hun er nu blevet gift og stedmor til to børn. Hun har stadig kontakt med Conny, men alt er ikke lutter lagkage hverken i ægteskabet eller i forholdet til veninden.

Det var et herligt gensyn med de to veninder! Jeg var fra start til slut fuldstændig opslugt af historien. Forfatteren fortæller en fantastisk medrivende og varm historie. Hun fanger midt-tresserne lige på kornet. Beskrivelserne og stemningen i bogen, fik mig til at føle, som om jeg befandt mig i en lille 60´er tidslomme.

Romanen handler om kønsroller og generationskløfter, tilføjet det historiske perspektiv og med udgangspunkt i de forandringer der skete i 1960´erne, hvor de unge pludselig blev en synlig gruppe i samfundet, der ville tages alvorligt. De mange tidstypiske referencer gør det muligt at sammenligne nutiden med dengang og det er tankevækkende, hvor meget der er sket i forhold til familiemønstre og ting som for eksempel rygning.

Personerne i bogen er skildret med en fantastisk hjertevarme og jeg er vild med, hvordan de hver især giver noget til historien. Jeg var især glad for at den unge Helle blev tilføjet i galleriet. Hun bidrog rigtig meget til fortællingen, da hun gav den unge generation stemme og dermed et andet perspektiv på verden.

De to bøger er meget forskellige. Hvor den første har et hvis spændingsmoment omkring opklaringen af Vittorias flugt. Så har denne bog ikke det element, men er mere fokuseret på tiden og psykologien. Det gjorde den dog ikke mindre god af den grund.

Jeg synes, det er en hyggelig og enormt anbefalelsesværdig bog og jeg havde stor fornøjelse af, at lytte til den.

De voksnes rækker får 5/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar