onsdag den 3. januar 2018

Tom Buk-Swienty - Det ensomme hjerte

Jeg har reserveret bogen på biblioteket, men da jeg er nummer 14 i køen, valgte jeg at lytte til bogen som lydbog på Mofibo. Så må jeg vente til det bliver min tur til at låne bogen, med at se det store billedmateriale den indeholder, blandt andet tegninger og malerier lavet af Hans Horn.

På baggrund af detaljerede private dokumenter og dagbogsnotater, samt øjenvidneberetninger fra overlevende familiemedlemmer og kollegaer, fortæller Tom Buk-Swienty historien om Hans Horn, der var tysk soldat og senere uddannede sig som krigslæge under 2. Verdenskrig.

Jeg synes, det var utrolig interessant, at komme om bag fjendens linjer og opleve krigen fra tyskernes side. Især var det oplysende at læse om, hvordan store dele af befolkningen, imod deres egne overbevisninger, blev terroriseret til at deltage. Man bliver helt skræmt af at læse, hvor effektiv Hitler og nazisterne var til at kontrollere og undertrykke tyskerne.

I sig selv er Hans Horns historie uden sidestykke, fordi den er autentisk og fordi han meget velfomuleret klarlægger en side af krigen, som man ikke støder på så tit. Men derudover er det er et fantastisk arbejde Tom Buk-Swienty har gjort med at få samlet det hele og videreformidlet Hans horns ord, så man både får en solid baggrundsviden om krigens historie, oven i den personlige og gribende fortælling. Det hele går op i en højere enhed.

Det er en enestående og dybt bevægende fortælling, der ikke ligger fingeren i mellem, når krigens grusomheder bliver beskrevet. Det er helt sikkert ikke for sarte sjæle, men viser meget tydeligt, hvad det var, at disse helt almindelige mennesker, blev udsat for ved at blive tvunget ud i krigen, men også at de ikke havde noget valg.

Det ensomme hjerte får 6/6 stjerner

2 kommentarer:

 1. Den lyder spændende, så den er røget på min to-read-liste. Tak for anbefalingen :)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kan anbefales. Tom Buk-Swienty skriver rasende godt :)

   Slet