fredag den 9. februar 2018

Tahmima Anam - The Good Muslim

Bogen er købt på Saxo.com. Det er den anden bog i forfatterens Bangladesh-trilogi. Den første roman hedder A Golden Age eller En gylden tid på dansk.

Romanen følger den samme familie, som i den første bog og fortæller gennem de to søskende Maya og Sohail, om tiden efter uafhængighedskrigen. Begge søskende er voldsomt mærket af krigens traumer og de vælger hver især meget forskellige måder at håndtere oplevelserne på og vælger hver deres vej videre i livet.

Historien skifter mellem tiden lige efter uafhængighedkrigens afslutning i 1971/72, da landet Bangladesh blev en realitet og til tiden i midten af 1980´erne, hvor forventningerne langt fra er indløst og forholdene i landet har ændret sig til det værre.

Krigen har krævet mange ofre og en hel generation er mærket af traumer. Ikke bare de unge mænd, som er forfulgt og plaget af de ting de har gjort, men også de mange kvinder, der er blevet mishandlet og voldtaget af de pakistanske soldater, lider da de nu ikke kan vende hjem til deres landsbyer og familier, fordi de er vanærede. Den alfaderlige leder, der oprindelig var tiltænkt magten og som havde store planer for en godt land, er blevet skudt og en brutal diktator sidder nu på magten.

Desværre havde jeg samme problem med denne bog, som med den første og jeg kan stadig ikke helt sætte min finger på, hvad det er der mangler. Det er oprørende og voldsomme ting at læse om og jeg har lært, så meget om et land jeg ellers vidste nada om. Men jeg synes fortællingen i sig selv var meget fragmenteret og at der i begge bøger er en afstand til personerne, som gør at jeg ikke kunne engagere mig fuldt ud i deres frygtelige historier. Jeg følte aldrig, jeg kom helt tæt på dem.

Jeg prøvede ellers at genlæse En gylden tid på engelsk, for at se om det havde noget med den danske oversættelse at gøre, eller om jeg måske havde misset noget under min første læsning. Men det viste sig, at mit andet indtryk var fuldstændig det samme som første gang.

Jeg har allerede bestilt den tredje og sidste bog i trilogien der hedder The Bones of Grace og jeg er indstillet på at læse den, på trods af at jeg ikke bryder mig om måden bøgerne er skrevet på. Jeg har ikke kunnet finde andre skønlitterære bøger om Bangladesh og jeg vil rigtig gerne vide mere om landet og dets historie.

The Good Muslim får 3/6 stjerner 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar