fredag den 23. marts 2018

Daniel Schönpflug - Kometår

1918-1923, verden i opbrud

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Kristeligt Dagblads Forlag. Til efteråret bliver der sendt et dokumentarisk tv-drama, der bygger på bogens indhold.

Gennem brevvekslinger, erindringer, dagbøger og andre personlige dokumenter skrevet i tiden omkring 1. Verdenskrig, fortælles om forhandlingerne op til krigens afslutning, den endelige våbenhvile og der gives et billede af, hvilket Europa der kom ud på den anden side af krigen.

Jeg synes bogen var meget forvirrende og det var begrænset hvad jeg fik ud af at læse den. Som læser følger man mange forskellige personer, både kendte og ukendte mennesker. Det kunne egentlig have været meget interessant at læse om, hvis ikke det var fordi, at det er så flygtigt, det vi hører om hver enkelt.

Der fortælles kun ultrakort om hver enkelt person hver gang man støder på dem. Et par linjer eller et lille afsnit, før man er videre til den næste og den næste og så pludselig er man tilbage ved den første. Ikke nok med det, så springer fortællingen samtidig også i både tid og sted, så man til sidst er helt rundtosset af at følge med.

Tempoet er rasende højt og jeg følte en tydelig irritation over denne faren hid og did. Den enkelte persons historie nåede aldrig at bide sig fast, fordi der blev sprunget så hurtigt rundt imellem dem. Jeg måtte flere gange læse det samme afsnit igen, for at kunne huske hvem personen nu var eller sågar bladre tilbage for at få genopfrisket, hvor historien nu var henne.

Det kan være, det ville give mere mening, hvis jeg havde set den planlagte tv-udsendelse? Men for mig var det et stort rod og der var intet der sad fast i hukommelsen. Måden historien er fortalt på fungerede heller ikke for mig. Jeg synes sproget var meget uelegant og der var intet flow i fortællingen.

Kometår får 2/6 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar