lørdag den 10. marts 2018

Holger Dahl - Pandaeffekten

Bogen er lyttet som rigtig god lydbog på Mofibo.

I denne herlige rejseskildring fra Kina, tager forfatteren os med til steder på ruten, som kommunisterne vandrede ad på den legendariske Lange March.

Marchen har altid stået, som Mao Zedong og kommunistpartiets arnested og sejrstogt, men var egentlig et hovedkuls og utilrettelagt tilbagetog gennem uvejsomt og fjendtligt terræn, hvor kommunisterne plyndrede og myrdede lokalbefolkningerne på deres vej og mange af marchens deltagerne omkom af  kulde, sult og overanstrengelse.

Mange af stederne forfatteren fører læseren til, har han besøgt tidligere, da han boede i Kina som sprogstudent i starten af 1980´erne, eller på tidligere rejser. Derfor kan han fortælle om den udvikling, som der er overgået disse steder og det er en tur gennem fortid, nutid og den meget specielle kinesiske mentalitet og hvor man får en forklaring på, hvad Pandaeffekten egentlig er.

Det er en forrygende og veloplagt fortælling, der bliver fortalt med en god portion humor og kærlighed. Som nævnt mange gange tidligere, har jeg selv sammen med en veninde rejst som rygsæksrejsende rundt i Kina i 1995 og at læse denne bog, var et rent nostalgitrip. Der var så meget af det han fortæller om, som vi også oplevede dengang, bare med den forskel, at min veninde og jeg rejste fuldstændig uforberedt til landet og fik vores største kulturchok på vores 5 måneders lange rejse rundt i Asien.

Allerede dengang kunne vi ikke undgå at bemærke kinesernes meget specielle fotokultur, som også nævnes flere gange i bogen. Ved udsigtspunkter og seværdigheder var der stor underholdning i at iagttage kinesiske familier, kærestepar eller enkelt personer, hænge ud over søer på tynde grene eller balancere yderst på bjergskrænter, for at fotografen kunne få det perfekte billede. Det handler ikke om at se seværdighederne, men at tage billeder, så alle andre kan se, at man har været der.

Vi oplevede, som forfatteren nævner, at kineserne hele tiden ville fotograferes sammen med de grimme og mærkelige udlændinge. Nogle gjorde det i det skjulte, mens andre spurgte pænt om lov. Det var også ret belastende, at skulle indtage mad på et spisested med en hel kødrand af kinesere rundt om, der højlydt og ikke altid helt venligt kommenterede og grinede af os. Nogle steder måtte vi gå med uforrettet sag, da betjeningen lod som om vi ikke var der - og aber, lad mig slet ikke starte på at fortælle om alle de uhyggelige og nærgående aber, vi mødte på vores vej og ikke kun i Kina, men også i Malaysia og Indonesien, de er en pestilens.

Så at læse denne bog, var som at genopleve vores rejse i 1995, der var en oplevelse for livet. Det var spændende og interessant, at få de nye tiders vinkel på, som  bogen giver. Mange ting har forandret siden dengang. Cyklerne er væk, der er biler overalt, store motorveje og grimme moderne boligblokke, mens meget af den kinesiske mentalitet på trods af den materielle og kulturelle udvikling, i bund og grund stadig er den samme, som vi mødte dengang i 1995.

Jo, mere jeg læser om Kina, jo mere fascineret bliver jeg og jo mindre synes jeg, at jeg ved om landet. Det er nok Pandaeffekten, der gør sig gældende.

Pandaeffekten får 6/6 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar