torsdag den 8. marts 2018

Marianne Jørgensen - De tavse vidner

Bogen er lånt på biblioteket.

Historien foregår i midten af 1500-tallet i det nord-vestlige Jylland. Landet er i borgerkrig og Skipper Clements har samlet en bondehær, der drager plyndrende og hærgende gennem Jylland.

Det mindre herresæde Kjeldgård, hvor herremandens kone Fru Anne Friis, kokken Henrik, Hyrdedrengen Rasmus og hans søster pigen Maren, har deres dagligegang, ligger desværre på bondehærens vej og går ikke ramt forbi. Hærens besøg bliver skæbnesvangert for flere personer på gården.

Romanen er utrolig lærerig og stemningsfuld. Den viser hvordan livet var på den tid  for både bønderne, byboere og de adelige. Gennem handlingen fortælles der om det dagligeliv, med stor børnedødelighed, datidens sæder og skikke og ikke mindst beskrives der et blomstrende handelsliv i de store jyske byer.

Bogens handling er bygget op rundt om optakten til Grevens Fejde og som læser hører man, hvordan de store betydningfulde ændringer i Rigets opbygning og borgerkrigen, har forbavsende lidt indflydelse på det daglige liv langt fra hovedstaden. Det er kun når sådan noget som den hærgende bondehær rammer yderområderne, at befolkningens liv berøres direkte ellers er det de nære ting, der tæller.

I starten synes jeg historien var lidt tam og langsom i det, men ret hurtig blev jeg fuldstændig opslugt og jeg endte med at nyde den i fuldedrag. Romanen har en meget autentisk stemning og jeg kunne rigtig godt lide den vinkel den bliver fortalt fra. Slutningen var dog meget brat, men jeg kan se, at opfølgeren Gudruns arv udkommer d. 23. marts, så det er heldigvis ikke så lang tid at vente på, at høre hvordan det videre går Maren, Rasmus og alle de andre.

De tavse vidner får 5/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar