mandag den 26. marts 2018

Plum Johnson - De efterlod os alt

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Gads Forlag.

Efter, sammen med sine brødre, at have passet sine forældre gennem 20 år, dør først deres far, der har lidt af Alzheimers gennem mange år og en del år senere deres mor, der har måttet have tilført ilt over en årrække og til sidst dør som 93-årig.

Plum påtager sig at rydde forældrenes kæmpestore 23-værelses hus. Det bliver en større opgave end hun regner med, men en opgave der også gavner hende selv. Hun får indblik i og bliver mindet om, hvem hendes forældre var, før de blev afhængige af hende og hendes brødre.

Jeg har selv stået i samme situation, bare meget tidligere i livet og selvom det slet ikke minder om den måde forfatteren fortæller om her, så er mange af de følelser og overvejelser hun gør sig meget genkendelige for mig.

Det er meget bevægende, hvordan hun ganske langsomt arbejder sig tilbage gennem forældrenes alderdom, sin egen barndom og helt tilbage til forældrenes og deres forfædres baggrund. Hun genoplever hvordan forældrenes var før deres sygdom og får et par sandheder at vide om deres meget stormfulde ægteskab. Det handler ikke kun om de fysiske ting, som forældrene efterlod, men også det de gav videre i kraft af genetik og historie - arv og miljø.

Det er en rørende fortælling om en usædvanlig familie, der meget ærligt fortæller om de meget blandede følelser af lettelse og dårlig samvittighed, der rammer hende i kølvandet på forældrenes død. En dybtfølte rejse gennem sorgen og familiens liv.

De efterlod os alt får 5/6 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar