søndag den 15. april 2018

Christian Axboe Nielsen - Vi troede ikke, det kunne ske her

 - Jugoslaviens sammenbrud 1991-1999.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Kristeligt Dagblads Forlag.

I 1992 skulle jeg have været på ferie i Jugoslavien med mine forældre, en ferie vi havde bestilt året før. Men pludselig blev det hele aflyst, da situationen i Jugoslavien var for farlig for turister og i stedet kom vi til Sunny Beach i Bulgarien.

Jeg kan tydelig huske de surrealistiske billeder fra krigen, vi så i nyhederne. De voldsomme reportager, blandt andet om de mange ofre for snigskytter og hen mod slutningen af krigen, NATOs voldsomme bombardementer. Det var virkelig skræmmende, at det foregik i Europa.

Hvad skete der egentlig? Det får man svar på i denne bog. Der er en meget grundig og detaljerig gennemgang af den væbnede konflikt, næsten fra dag til dag - fra 1992 og frem til, hvordan situationen ser ud i de selvstændige lande den dag i dag.

Forfatteren har en ph.d.i østeuropæisk historie fra Columbia University i New York og underviser i Østeuropæiskestudier på Århus Universitet. Han er flere gange blevet indkaldt som ekspertvidne af Krigsforbryderdomstolen i Haag i retssagerne mod krigsforbryderne fra den Jugoslaviske konflikt. De tæt på 100 siders kildemateriale og henvisninger til domstolens retssager bag i bogen, bevidner hans store ekspertise inden for området og den enorme faktuelle viden bogen bygger på.

Derfor er det på ingen måde forfatterens skyld, at jeg kæmpede med at læse bogen, for alle forudsætninger for at forstå krigen er tilstede. Men jeg havde enormt svært ved, at skelne mellem de forskellige organisationer og finde rundt i de mange etniske grupper og deres forskellige alliancer og fjendskaber.

Kroatiske-serbere, kosovo-albanere, bosniske-kroater, serbiske-kroater og kroatiske-bosnier, det hele løb sammen for mig, så jeg til sidst måtte opgive, at forsøge at få styr på de forskelliges tilhørsforhold og bare læse teksten og så håbe at det gav mening. Normalt kan jeg læse flere bøger på én gang, men denne tog alt min koncentration at komme igennem, for bare at forstå sådan nogenlunde, hvad forfatteren beskrev.

Overordnet tror jeg, jeg fik fat i hovedessencen i bogen. Nemlig at det var fremtrædende poltiske lederes optrapning i brugen af nationalistisk retorik og brugen af de andre etniske grupper i landet som skræmmebilleder, der lige som under 2. Verdenskrig satte gang i konflikterne, der beklageligvis eksploderede i etniskudrensning samt grusomme og uforståelige krigshandlinger, som tortur, mishandling, massemord, seksuelleovergreb og i brugen af lejre i stil med nazisternes kz-lejre. Det er ting, der ikke er lette at læse om!

Det er en meget tung bog rent fagligt og det var det der knækkede mig. Men det er en vigtig bog, fordi den beskriver nogle mekanismer i vores samfund, som er meget vigtige at holde øje med og advare om, så vi undgår at den væbnede konflikt i Jugoslavien gentager sig i de nu uafhængige lande på Balkan eller at lignende situationer opstår i andre lande.

Vi troede ikke, det kunne ske her får 3/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar