mandag den 2. april 2018

Joe Abercrombie - Den første lov-trilogien

Trilogien består af bøgerne Stålets vilje, Før de bliver hængt og Kongers sidste argument. Alle tre bøger er lyttet som udmærkede danske lydbøger på Mofibo.

Det var ganske tilfældigt, at jeg faldt over den første bog Stålets vilje til bogudsalg i Bog & Idé i starten af året. Jeg har ofte hørt om forfatteren, der har skrevet flere meget roste fantasy-trilogier. men jeg havde ingen anelse om, hvad jeg gik ind til.

Det mest markante ved trilogien er dens helt uforglemmelige persongalleri, hvor overskriften for dem alle synes at være "der er ingen helte her!". Det er nogle aldeles farverige personager, der befolker historien. Den ene er mere forkrøblet og forskruet, både psykisk og fysisk end den anden.

Men selv om de er de mest formørkede væsner, jeg nogensinde har læst om, så er trilogien skrevet sådan, at jeg ikke kunne undgå at komme til at holde af dem alle, på trods af deres frastødende karaktertræk. De er alle både frastødende og beundringsværdige på samme tid, for ikke at tale om, at den makabre sorte humor, der er et gennemgående træk gennem hele trilogien, tog mig fuldstændig med storm.

Faktisk føltes det som om, at disse herlig mørke og totalt utilregnelige figurer fuldstændig overskyggede hele handlingen, som blev noget sekundært. For eksempel gik det op for mig, da jeg havde afsluttet hele trilogien, at jeg aldrig opdagede præcis hvad "Den første lov" egentlig gik ud på, eller fandt ud af hvordan det hang sammen med de forskellige alliancer der bekrigede hinanden.

Derfor kan jeg heller ikke give noget fyldestgørende resume af handlingen, der på mange måder er forvirrende, men som beskrevet ovenfor, bliver holdt sammen og gjort meningsfuld gennem de meget fremtrædende personligheder. Jeg synes der manglede fyldestgørende beskrivelser af den verden historien foregår i og af nogle af de væsner de kæmper mod.

Selv om det ikke betød det helt store, at jeg slet ikke fik fat i baggrundshistorien eller fik en fornemmelse for den verden historien foregår i, fordi jeg var så underholdt af personerne og humoren. Så kan jeg ikke undgå, at synes at det alligevel er en mangel og lade det trækker lidt ned i bedømmelsen af trilogien. Til gengæld manglede der bestemt ikke beskrivelser af kamphandlinger, hvilket godt kunne blive en anelse overvældende til tider, men som fint underbyggede den mørke og voldelige verden trilogien foregår i.

Jeg kan anbefale trilogien på det stærkeste, hvis man kan lide Dark fantasy og sine hovedpersoner med meget kant. Det er helt sikkert ikke det sidste fantasy fra forfatterens hånd, som jeg vover at kaste mig ud i.

Den første lov-trilogien får 5/6 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar