søndag den 20. maj 2018

Anchee Min - Pearl of China

Bogen er købt på Saxo.com.

I romanen fletter forfatteren Anchee Min, den virkelige Pearl S. Bucks  (1892-1973) opvækst i Kina og hendes videre liv og karriere, sammen med den fiktive kinesiske pige, Willows liv. Vi følger dem fra deres teenageår, hvor de mødes og frem til deres alderdom. Gennem de to piger/kvinder oplever vi Kinas historie og får et lille indblik i Pearl S. Bucks liv.

Desværre var det ikke en bog for mig. Jeg synes ikke opsætningen med de to kvinder fungerede særlig godt. Det virkede meget iscenesat og kunstigt.

Den fiktive kinesiske figur Willow, var en meget svag fremstilling, som jeg slet ikke kunne mønstre nogen interesse for. Pearl var en mærkelig form for baggrunds figur, en udefineret skygge i historien, på trods af at det er hendes liv, der ligger til grund for hele romanen.

Samtidig synes jeg, romanen var gabende kedelig, selvom det jo er fiktion og Anchee Min dermed, har mulighed for og frihed til at lægge lidt til her og der. Flere steder forekom historien mig usammenhængende og der var nogle meget uelegante og pludselige skift mellem brevvekslinger og Willows personlige beretninger.

Det er ærgerligt, at forfatteren ikke benytter de ellers mange oplagte muligheder for at gøre romanen spændende og samtidig holde den faktuelle del nogenlunde korrekt. For eksempel med Pearls voldsomme møde med Bokseropstanden, der var en delvis religiøs krig, styret af nogle voldelige bander med opbakning fra Enkekejserinden, hvis mål det var at udrydde alle vesterlændinge i Kina. Hvilket var en meget farlig periode for Pearls far, der var omvandrende missionær.

En meget svag og skuffende roman som jeg valgte, at opgive efter kort tid. Jeg kan anbefale Anchee Mins mange selvbiografiske bøger som Røde Azalea, Vild Ingefær og Kathrine, som er så meget bedre og fortæller om forfatterens egne oplevelser og hendes turbulente opvækst under Kulturrevolutionen. Samt hendes bøger om to af Kinas mest markante kvindelige skikkelser  Madam Mao, Kejserinde Orkide og Enkekejserinden, hvor af de to sidstenævnte titler er en sammenhængende dualogi.

Pearl of China er opgivet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar