tirsdag den 15. maj 2018

Hilary Spurling - Pearl Buck in China

Bogen er købt på Saxo.com.

Det er en biografi om forfatterinden Pearl S. Buck, der nok ikke er så kendt i dag. Hun var den første kvinde, der modtog Nobels Litteraturpris i 1938, for hendes roman Den gode jord. En roman som for første gang, fortalte den usminkede historie om livet som hårdt arbejdede bonde i Kina, for et bredere vestligt publikum.

Pearl S. Buck voksede op i Kina, som barn af et missionærpar. Familien boede i de mest fattige egne af Kina. Hun færdes hjemmevant blandt de lokale i hele hendes barndom og talte tidligt flydende kinesisk.

Forældrene levede i et mere eller mindre arrangeret ægteskab. Faderen var fanatisk prædikant og var derfor meget væk fra familien. Samtidig brugte han stort set alle familiens penge, på at oversætte og få udgivet en kinesisk udgave af  Bibelen. Hendes mor måtte kæmpe med næb og klør, for at finde midler til at brødføde familien og led psykisk under tabet af flere af parrets børn, der som helt små bukkede under for det hårde klima og de mange sygdomme, der florerede blandt den fattige befolkning.

Forfatteren går meget grundigt til værks og det var interessant at læse om Pearls opvækst og familie baggrund. Som læser oplever man Kinas historie gennem Pearls egen historie og den måde opvæksten i Kina former hendes liv. Forfatteren går også meget i dybden med Pearls mange værker og de selvbiografiske træk og paralleller, der er mellem personer fra hendes romaner og personer fra hendes virkelige liv.

Jeg ved godt, det kan være svært, at fremstille en afdød person korrekt og fange deres væsen og for mig var det det, der manglede. Forfatteren fik aldrig fanget Pearl som person og menneske og fremstillingen manglede sjæl og personlighed. Hvilket gjorde bogen til en noget tør og kedelig affære. Sproget i bogen var desuden på et meget højere niveau, end hvad jeg er vant til, så det var en udfordring og hjalp selvfølgelig heller ikke på læsningen.

Pearl Buck in China får 3/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar