mandag den 28. maj 2018

Mikael Nieme - At koge Bjørn

Bogen er lyttet som lydbog på Mofibo. Af samme forfatter har jeg tidligere læst Populærmusik fra Vittula og Manden der døde som en laks.

Historien foregår hen mod slutningen af 1800-tallet i Kengis, beliggende i det nordligste Sverige. Her møder vi den lokale provst og vækkelsespræst, Lars Levi Læstadius og den unge samedreng Jussi, som Lars har taget til sig, som sin egen søn.

En sommer sker der flere mistænkelige dødsfald, blandt andet omkommer et par unge piger. Lokalbefolkningen er i oprør og den unge Jussi, der i samfundets øjne er en særling - en shaman unge - bliver gennemtævet og anklaget for at være gerningsmanden.

I denne roman, er vi tilbage i området i det nordligste Sverige, tæt på grænsen til Norge og Finland. Et område som jeg efterhånden føler mig helt hjemmevant i, efter at have læst Karin Britt Larsens serie om Folkene i Finnskogen og selvfølgelig Niemis to tidligere bøger, der alle foregår i dette ydersamfund. Begge forfattere beskriver et hårdt liv i et barsk miljø, tæt på naturen og med stor fattigdom og hungersnød. Et sted hvor de mange modsætninger og fordomme mellem de forskellige folkegrupper, skaber spændinger og mistro.

Historiens hovedperson Lars Levi Læstadius bygger på en virkelig person. Han blev født i området romanen foregår og havde en samisk far og en svensk mor. Efter at have studeret naturvidenskab og teologi i Upsala, vendte han tilbage til sin fødeegn som præst. Det var hans forståelse for folket der og det at han kunne tale sprogene, der gjorde, at han fik så stor indflydelse på samfundet og især samernes vækkelse. Han satte især ind mod den store alkoholisme i området, hvilket gjorde ham upopulær hos de omrejsende købmænd, kroejere og andre, der tjente styrtende på at sælge sprutten.

Det er en sær blanding af en historisk roman og en krimi, med meget klare træk og paralleller til fortællingerne om verdens nok mest kendte detektiv, Sherlock Holmes. Gennem tydelige spor og ledetråde finder Provsten frem til gerningsmanden, men det paradoksale twist er: Kan alle disse fiksfakserier stå mål med tiden og områdets sparsomt dannede og racistiske myndighedspersoner?

At koge bjørne får 4/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar