torsdag den 24. maj 2018

Sara Omar - Dødevaskeren

Bogen er lyttet som lydbog på Mofibo.

Frmesk bliver født ind i en verden, hvor kvinder og piger er uønskede. Deres liv og skæbner er fuldstændig lagt i hænderne på fanatiske religiøse mænd (og kvinder), der forvalter Koranens ord med hård hånd. Alt handler om ære og skam.

Bogen er fortalt både i Danmark efter Frmesks flugt fra Kurdistan, hvor hun på Skejby Sygehus, prøver at komme sig over sine fysiske skader og sine enorme psykiske traumer. Samtidig følger vi hendes opvækst i den irakiske del af Kurdistan under Saddam Hussein styre og den religiøse tyranni.

Romanen er den dansk-kurdiske forfatterindes debut og det er en debut, der er svær at ryste af sig igen, når man først er begyndt på den, for det er en historie, der bider sig fast i sindet.

Det er en bog, der fortæller om kvindeliv i Mellemøsten, hvor pigerne og kvinderne ikke kun kan risikere, at blive dræbt i krig, men også af deres egen familie. Det er en barsk bog, som allerede fra første kapitel slår tonen an med en ung kvinder, der får skåret tungen og et øre af, under bifaldende tilråb fra de omkringstående.

Tidligere har jeg læst De forklædte piger fra Kabul af Jenny Nordberg, så det kom ikke bag på mig i hvilken grad kvindekønnet, er frataget deres rettigheder og hvor undertrykte de er i disse muslimske lande. Det der kom bag på mig, er hvordan andre kvinder også deltager og nogle gange går forrest i mændendes religiøse vanvid. Det hele bliver håbeløst, når man ikke en gang kan stole på sine medmenneskelige søstre i kampen mod volden og undertrykkelsen.

Det er en fortvivlende vigtig bog at læse, hvor der fortælles om den fuldstændige umotiverede og ulogiske vold der dominerer kvindernes liv. Det er svært for os i et land som Danmark, helt at forstå hvor galt det er fat. Man bliver både vred og ked af det på alle disse ulykkelige kvinders vegne. Det er meget modigt af forfatteren, at gå ud og fortælle historien, selv om hun ved at det kan koste hende livet og at hun nu skal leve under konstant politibeskyttelse.

Dødevaskeren får 6/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar