tirsdag den 12. juni 2018

Leo Tolstoy - Strider

The Story of a Horse

Bogen er købt på Saxo.com. Af samme forfatter har jeg tidligere læst Krig og fred og Khadzji-Murat

Tolstoj fik ideen til historien allerede så tidlig som i 1856, men fik den først endelig skrevet færdig og udgivet i 1885.

Det er, som undertitlen indikerer, historien om hesten Strider, der nu er en gammel hest, som de andre heste i flokken ser lidt ned på og gør lidt grin med. I løbet af flere nætter beretter han om sit liv. Fra han blev født som skimmel, med meget markante aftegninger og derfor ikke egnet til avl og frem til hvordan han er havnet, der hvor han er nu - gammel og med mange ar på både krop og sjæl.

Jeg har nu læst et par bøger af Tolstoj og hver gang fascineres jeg af, hvor overvældende godt han skriver. For det er jo ikke bare en historie om en hest. Det er en overbevisende og meget stemningsfuld og følelsesmættet fortælling, der går i dybden med samfundets forskellige mekanismer og den menneskelige psyke ( forklædt som heste). Man kan ikke undgå at blive grebet af Striders liv og det han oplever.

I det lange forord på 7-8 sider, gennemgås der hvordan historien sættes i sammenhæng med mange ting fra Tolstojs eget liv, så det bliver nærmest en form for selvbiografi. Samtidig står der, at den også indeholder en meget skarp kritik af det russiske klassesystem og samfundsopbygning på den tid. Det ved jeg ikke nok om russiske forhold til at verificere, men jeg ville nok ønske, jeg først havde læst forordet efter historien, fordi det afslører stort set hele handlingen og slutningen med.

Strider får 4/6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar